понедељак, 31. јануар 2011.

Lukin prekrivač 2. deo

     Lukin prekrivač je završen!
     Prošila sam lice sa jednobojnom zelenom pozadinom i koflinom od 150 g/m3 kao punjenjem i dobila veseli, šareni prekrivač.   
          Luke's quilt is finished!              
    Evo ga, Lukin prekrivač - lice:

     i sa zadnje strane
   Do nekog novog rada- pozdrav!

субота, 22. јануар 2011.

Stolnjak

         Danas popodne, potpuno neplanirano, napravila sam mali stolnjak. Poželela sam da napravim prijateljici tri stolnjaka koje bi ona i njena porodica koristili za vreme obroka, ali mi je trebalo više vremena nego što sam očekivala. Stolnjak je završen za jedno popodne, ali sam, ipak očekivala da ću uspeti da napravim bar dva.
          Stolnjak je dimenzije 28 x 41 cm (lice se skupi kada se prošiva), a aplikacija je rađena mašinski.
          Sada samo da odlučim da li ću ga pokloniti prijateljici ili ću sačekati da napravim još dva pa da joj poklonim.

среда, 19. јануар 2011.

Isidorin prekrivač

   Isidorin prekrivač sam počela da radim krajem 2009. godine u želji da bude novogodišnji poklon za Isidoru, Mišinu ćerku. Ipak, Isidora ga je dobila na poklon tek za Božić 2011. godine. 
  
   
     Za ovaj prekrivač sam koristila Disappearing Nine Patch Block. To je vrlo jednostavan, brz i inspirativan blok. Blok od devet komada tkanine podeli se na četvrtine i dobijaju se neverovatne mogućnosti kombinovanja. Možete za svaki od devet komada koristiti različit materijal ili kombinovati da se neki materijal pojavljuje više puta u bloku. Koristila sam četiri materijala, od čega su dva bila potpuno jednobojna (rozi i žuti) i dva dezenirana (sa rozom, žutom, zelenom).  Evo kako je izgledao jedan od mojih blokova.
     Svaki je bio drugačiji zbog dezeniranih materijala. Ovako sam radila: za prvi i treći red sam od materijala A isekla dve trake širine 15 cm i jednu traku materijala B. Trake su bile dugačke za celu širinu materijala (ovo je posteljinsko platno pa je široko 220 cm). Spoila sam trake A-B-A u jednu široku traku i potom sekla komade širine 15 cm. Svaki komad je prvi ili treći red bloka. Srednji red bloka dobijete kada, na isti način, spojite trake materijala C i D i sečete komade širine 15 cm. Sada je potrebno samo da komade spojite u blok: gornji red je komad A-B-A, srednji red je komad C-D-C, i donji red je komad  A-B-A. Tako ste napravili Nine Patch Block. Nadam se da sam jasna.
      Svaki Nine Patch Blok podelite na pola po horinzotali,a potom polovinu na pola po vertikali i dobijete četiri nova bloka koja možete da kombinujete na razne načine. Jednostavno da se igrate!

       Isidorin prekrivač ukrašavaju dve aplikacije. Jedna predstavlja našu mlađu kuju Stelu kada je bila štene, a druga našeg nestalog mačka Simbu.
       Aplikacije su ručno prišivane a potom su ivice aplikacije obrađene vezom.
                                                                     Stela
                                                                        Simba 
        Sada bih prekrivač uradila malo drugačije (koristila bih tanje punjenje, stavila bih oko celog lica širi jednobojan ram, možda bih i aplikacije radila na celim jednobojnim blokovima) ali mi se, bez obzira na sve, vrlo dopada i drago mi je da sam ga uradila. 

недеља, 16. јануар 2011.

Mug Rug Swap

       Prijavila sam se za svoj prvi swap!! Vrlo sam uzbuđena i jedva čekam da uradim i pošaljem svoje radove dodeljenom partneru.
   Prijava je do 18. januara. 21. januara ću dobiti mejl kojim će me obavestiti ko je moj partner kojem treba da pošaljem dva mag rug-a  (quilt podmetači za šolju i keks) dimenzija 10" x 6" (oko 25cm sa 15 cm). Partneri su tajni i ja neću znati ko treba meni da pošalje dva podmetača :). 
    Sve u svemu, do 14. februara treba da ih pošaljem, kako bi mom partneru stigli najkasnije do 28. februara.
    Naravno, videćete moje podmeteče pre nego ih pošaljem :) 
 

субота, 15. јануар 2011.

Lukin prekrivač

    Do sada sam napravila tri prekrivača i kod sva tri sam koristila disappearing-9-patch block. To je vrlo jednostavan, brz i inspirativan blok! Zato mi se činilo da će blok koji koristim kod Lukinog prekrivača, biti spor i komplikovan, ali nije. Blok se radi vrlo brzo i lako.
   Ukupno sam napravila šest blokova. Da li zbog lošeg prevoda ili greške prilikom pretvaranja inča u centimetre, moji blokovi su ispali veći nego što sam očekivala! 
   Evo kako sam radila:
- prvi red čini kvadrat dimenzija 15 cm x 15 cm; dodavala sam 1 cm za šavove (2x0,5 cm), ali mi se čini da mi za šav ne treba više od 0,4 cm, tako da sam u samom pretvaranju inča u cm (1"=2,54cm)dodala po neki milimetar, pa za šavove još po neki... i moji blokovi su porasli :) ;
- drugi red čine dve trake širine 4cm dužine 15 cm i dve širine 4 cm a dužine 23 cm ( plus dodatak za šavove);
- treći red- dve trake širine 5 cm a dužine 23cm i dve širine 5cm a dužine 33cm;
- četvrti red - dve trake od 3,5 cm x 33cm i dve trake 3,5 cm x  40cm;
- peti red čine dve trake 6cm x 40cm i dve trake 6cm x 52cm; 
i dobila sam blokove veličine 52 cm x 52 cm: 
   Svaki blok sam sekla na četvrtine, a potom sam te četvrtine nasumično spajala u nove blokove. Trudila sam se da se četvrtine osnovnih blokova ne nalaze tik jedan uz drugu ili suviše blizu. 
   Interesantno je, da kada jedan blok razdvojite na četvrtine, on više uopšte ne liči na sebe i cela slika novih blokova izgleda sasvim drugačije. Veličina novih blokova je 50cm x 50 cm. 


      


четвртак, 6. јануар 2011.

Zima u Kovinu!

        Kovin se zabeleo i prelep je!! Sve je belo i čisto. Kako li će izgledati kada sneg počne da se topi?!?
        Mi smo iskoristili zimske čarolije i praznike i izašli sa psima van grada. Psi obožavaju šetnje van grada, jer to znači da će trčati slobodno, bez povodnika i da će naći mnoštvo tragova za njuškanje i praćenje. Oko grada ima dosta zečeva, fazana i drugih životinja. Biglovi su najlepši kada slobodno trče. Tada im se vidi sreće u očima.
 Nando je našao nešto u snegu!
        Oksa i Stela jure vetar...
       U utorak, 4. januara, sam počela da pravim prekrivač za malog Luku, Mišinog sestrića. Našla sam vrlo interesantan quilt na internetu. Sa bloga filminthefridge inspirisao me je ovaj interesantan prekrivač
   
        Ovo je moj prvi blok koji se seče na četvrtine i potom spaja sa četvrtinama drugih blokova :) 


         Nemam predstave kako će moj (odnosno Lukin) prekrivač do kraja da izgleda, ali to je jedno od zadovoljstava pačvorka - neizvesnost do samog kraja!!
          I na kraju, želim svima da poželim srećan Božić i da sa vama podelim divnu čestitku koju sam dobila od koleginice: Neka ti od  Badnjeg dana, sve krene na bolje, da imaš za sve snage i volje, da ti ljubav bude ko najlepši san, želim ti sve najlepše za Badnji dan! :) Divno, zar ne?
    

субота, 1. јануар 2011.

Moj početak!

Otvorila sam svoj blog!!! 
Vrlo sam uzbuđena zbog toga, ali nemam viziju kako kako moj blog treba da izgleda. To ću, kao i sve drugo u životu da razvijam u hodu.
Jednostavno, postoji potreba da se predstavim i da podelim sa drugima šta radim i šta mi se dešava u životu.
Pre par godina sam se zainteresovala za quilting. Tada nisam znala da se tako zove, mislila sam da je to jednostavno pačvorak. A onda mi je čudo od interneta pokazalo šta sve rade ljudi po svetu i kakve lepote stvaraju. A quilt je, za mene, vrhunac. Dozvoljava vam da budete potpuno kreativni  i da stvorite nešto što je lepo i što ima svoju praktičnu primenu.
Nadam se da ću, ovih dana savladati tehniku pravljena svog bloga i da ću moći da podelim više svog oduševljenja svojim radom i stvaranjem.

Ovo su naši mališoni. Stelina i Nandova deca. Morala sam da ih pokažem, ali ću prvom prilikom predstaviti sve naše pse.
 Moj baby quilt koji je poklonjenj maloj Sofiji,sestričini moga muža. Mislim da nije loše za početnika!? Da, na njemu je mali bigl: